Städning – några generella tips som gör den enklare  

 

Hur ska jag hinna städa, hur städar jag på bästa sätt, kan jag bli sjuk om jag inte städar och finns det några genvägar till lättare städning? Få områden väcker lika många funderingar och frågor som städning och gemensamt för oss alla är nog att ingen egentligen gillar att städa – men alla gillar att ha rent, snyggt och fräscht runt omkring oss. En ekvation som inte riktigt går ihop fullt så smidigt som man kanske skulle vilja.

En lösning i att nå detta är att man faktiskt betalar för städning. Idag så är det billigt – vi har rut-avdraget tillgängligt – och det går att skräddarsy sin hemstädning helt efter sina egna behov. Vill du – som exempel på detta – ha städning utförd en gång i veckan så är det möjligt, vill du ha två städningar eller kanske en rejäl storstädning någon gång i månaden – inga problem. Rut-avdraget underlättar och det tycker vi att du ska överväga att använda så länge det finns kvar och du är berättigad att göra så.

Med detta sagt så tänkte vi komma med några små generella tips kring städning och vi gör det enligt följande nyckelord:

Frekvens: se till att städa regelbundet och lite mindre snarare än att städa en gång – och rejält – någon gång i månaden. Det sparar dig tid och det gör att varje städpass inte känns fullt lika betungande.

Metodisk städning: försök att dela in ditt rum i små rutor och se till att metodiskt städa varje sådan. Uppifrån och ned gäller alltid. Motsatsen innebär att du låter damm på exempelvis bokhyllan hamna på ditt golv – ett golv som du redan dammsugit och som du alltså kommer att få dammsuga ännu en gång. Dumt och väldigt onödigt.

Redskap och utrustning: det blir bättre om du unnar dig att använda rejäla redskap och där exempelvis dammsugaren är ett typisk sådant som du ska lägga ner lite extra pengar på. Se till att byta ut exempelvis trasor och skurmoppar regelbundet också. Gällande produkter så bör du vara medveten om att de som är miljömärkta fungerar minst lika bra som de produkter som innehåller en massa kemikalier gör. Ta hand om miljön. En sista uppmaning i detta: tänk även på din kropp. Försök att välja ergonomisk utrustning. Är du två meter lång så kanske du ska köpa en skurkäpp som går att förlänga och därmed spara på din rygg.

 

Förvaring: god förvaring är en förutsättning för bättre städning. Detta oavsett om det gäller kläder, skor, leksaker eller väskor. Exempelvis IKEA är experter på att ta fram snygg, effektiv och billig förvaring som verkligen gör skillnad.

Belöning: Unna dig något då du städat klart. Skapa en målbild där du får krypa ner framför tvn, slå på en bra film och dricka en kopp thé efter att städningen är genomförd.

Disciplin: Städning är inte något som du kan hoppa över (allt för ofta åtminstone) och du bör se till att skapa goda vanor gällande detta. du måste ibland ”tvinga” dig till städskrubben och vissa dagar så kommer det att kännas som ett rent straff. Ljuset i tunneln? Ett strålande rent hem som du verkligen trivs i (och den där filmen du hade som målbild förstås). Dessutom: gör städningen lite roligare och se det som en möjlighet att lyssna på den musik du gillar. Hur ofta får du chansen att spela musik riktigt högt – utan att störa grannarna förstås - egentligen?

Välkommen

Här kan du läsa om hur du ska göra för att strukurera upp arbetet och spara tid.